Vi har ferdigstilt miljøanlegget ved Katulani Secondary School. Anlegget består av grisehus der det skal produseres 120 slaktegris i året og et biogassanlegg der grisemøkka blir til gass som maten ved skolen kokes på. Siste tilskudd er vannanlegget som nå er overlevert til skolen og er i full drift. Alt dette har bare vært mulig med mange små og store bidragsytere.
Det er nok rent vann til alle elevene, grisefarmen og åkeren. Skolen selger nå gris, vann og grønnsaker. I tillegg har de nok grønnsaker til eget forbruk til de 320 elevene. Det er ren luft på kjøkkenet og de store mengdene med ved er borte. Rektor Muia som har vært lokal prosjektleder starter nå neste miljøanlegg.
Nå skal prinsippet hjelp til selvhjelp testes skikkelig ut ved at vi kun legger noen premisser for det neste anlegget og bistår med finansiering.
Lørdag 31. mars 2012 var en stor dag ved Katulani Secondary School i Kitui. Det var Parents Day på skolen og vannanlegget ble offisielt overlevert. Det var 16 nordmenn tilstede, som etterpå dro på Meaningful Safari. I tillegg til alle elevene, deres foreldre, lærere, skolestyret, ordføreren og andre interesserte i nærmiljøet. Johannes Markhus klippet snoren som symboliserte overleveringen. Anlegget har vært i drift en tid og salget av vann går strykende.
Regntiden som startet i slutten av oktober 2011 lovte godt og hele Kenya var grønt og frodig. Som så ofte før sviktet regnet etterhvert og avlingene ble små. I elva må de nå grave seg 9 fot ned for å finne vann, og folk reiser flere mil for å kjøpe vann fra brønnen på Katulani. Den offentlige vannforsyningen er stengt på grunn av vannmangelen og det er krise i dette området. Folk klarer ikke å dyrke nok til å klare seg på egenhånd. Som grunneiereieren av borehullet er sa, «Jeg har ventet på en forandring i Kenya helt siden frigjøringen, og i dag kom endelig forandringen».
Vi har utdannet mureren Willy til å bli sertifisert til å bygge biogassanlegg. Han reiser rundt i Kenya og bygger biogassanlegg og har bygget ca 70 anlegg til nå.
I romjulen hadde skolen besøk av en gruppe fra Norge som var på Meaningful Safari, og disse ville bidra med midler for å bygge et nytt klasserom ved skolen. Pengene er samlet inn og disse brukes til å kjøpe sement, bølgeblikk til taket, treverk til takkonstruksjonen og lønn til arbeiderne. Skolen og foreldrene bidrar med lokale materialer som tegl og arbeidskraft. Willy skal være Fundi (mester) for byggeprosjektet. Vi hadde Ground breaking der rektor Fred Muia og en av elevene, Ida, tok de første spadetakene. Det blir offisiell overlevering på Meaningful Safari i desember 2012 og elevene kan ta klasserommet i bruk i januar 2013
Vi er nå klare for å starte opp to nye miljøanlegg i Kitui-distriktet. Vi har samlet inn penger til å starte bygging av et nytt grisehus, og foreningen har fått en gave som fullfinansierer et komplett anlegg. Dette er svært gledelig for oss og vi er veldig motivert til å gå i gang med disse prosjektene.
Johannes og Fred har besøkt flere skoler i påsken for å finne egnede skoler å gå i gang med. Det er nå bestemt at Kalimani Secondary School skal være neste skole som får miljøanlegg. Skolen ligger en mils vei utenfor Kitui. Det blir nå avklaringer med skolestyret og myndighetene om prosjektet. Fred Muia vil være vår lokale representant i prosjektet. På dette prosjektet vil vi benytte Willy som Fundi. Fundi er en fagmann som har ansvaret for byggingen.
Meaningful safari er et reisekonsept vi har startet sammen med Flamingo safari. Det er tradisjonell safari der en også opplever bistandsarbeid og ulike kulturopplevelser på nært hold. Det er en fantastisk måte å bli kjent med den Afrikanske kultur og levemåte. På Meaningful Safari besøker vi blant annet et gatebarnprosjekt i Kawangware-slummen og et barnehjem i Mathare-slummen.
Neste Meaningful Safari går fra 19. til 29. oktober 2012, påmeldingfrist er 1. juli 2012. Ikke vent, meld deg på allerede i dag!
The Conquerors er fem gutter fra Nairobi med store talenter innen musikk, drama og underholdning. Hjelp til Selvhjelp har gitt dem lån til å kjøpe instrumentene som er nødvendig for å starte et “skikkelig” band. I februar dro fem volontører til Kenya og gjennomførte en ni dagers kick-off for å gi dem en skikkelig start og motivasjon til å gå i gang med det harde arbeidet det er å starte egen business. Wow – så fantastisk dette var. De har ikke skuffet oss! De jobber systematisk og godt, og oppdragene er begynt å komme inn og gruppen er svært fornøyd med inntektene så langt.
I Kisumu besøkte vi skolen til trommeslageren Kevin. Denne gangen hadde vi med oss fotballdrakter fra Lyn i Oslo. Vi har tidligere hatt med drakter både fra Follo (ikke de rosa) og Stabæk blant annet. Det er stor stas å få skikkelige drakter, og en ekstra inspirasjon for å få komme med på laget.
Tavlene i klasserommene er kun sort maling på murpussen. Fra Meaningful safarigjest i oktober fikk vi penger til å kjøpe inn maling til alle tavlene på skolen.
Hjelp til Selvhjelp i Afrika og Flamingosafari har i flere år leid kontor hos Deaf Aid på Ngong Road i Nairobi. Daniel og Petronilla har hatt lang reisevei til jobben og strømforsyningen har vært ustabil da de ikke har strømgenerator. Nå har vi flyttet til et nytt kontor på Mombasa Road. Kontoret ligger slik til at de slipper å reise inn i byen for å komme til jobben og de har strømaggregat som starter når strømnettet faller ut.
Alt arbeide i foreningen utføres uten betaling av noe slag. Alle reiser og opphold dekkes av egne midler. Alle prosjekter er finansiert gjennom innsamlede midler. Vi ønsker å holde våre bidragsytere informert om foreningens aktiviteter. Det gjør vi gjennom disse informasjonsbrevene som sendes ut på e-post og på våre internettsider. Vi er derfor avhengige av å få e-postadressene til de som bidrar og fra de som får andelsbrev i gave.
På PRIX Hebekk har vi i et år hatt en kasse der du kan legge pantelappene. I 2011 fikk vi inn ca 4500 kr som går til gatebarnprosjektet i Kawangware-slummen i Nairobi.
Slik kan du være med å bidra til utvikling: Kjøpe CD fra The Conquerors for kr 150. Kjøpe andeler i miljøprosjektet til Kalimani for kr 200,- eller bli fast støttemedlem. Andelsbrev er en meningsfylt jule- eller bursdagsgave. Kontakt oss på post@selvhjelpiafrika.org
Vårt kontonr er 2801 19 29151. Vi driver med svært lave administrasjonsutgifter slik at din støtte kan gå til de som trenger det.
Har du lyst å være med på Safari finner du oversikt over turene på hjemmesiden www.selvhjelpiafrika.org
Følg oss på Facebook
Vil du bidra med din grasrotandel?
Foreningen Hjelp til selvhjelp i Afrika er registrert som grasrotmottaker og vi trenger din støtte.
Vil du bidra med din grasrotandel – er det en fantastisk flott måte å hjelpe oss på.
FORENINGEN FOR HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA
Vi vil takker alle som har Hjelp til selvhjelp i Afrika som sin grasrotmottaker.
Kirsten og Helge Underland, Ski Johannes Markhus, Grimstad
Copyright Muasa 2012 © All Rights Reserved