Informasjonsbrev fra Hjelp til Selvhjelp i Afrika julen 2011

 


 

2011 har vært et begivenhetsrikt år for foreningen!


Vi har ferdigstilt miljøanlegget ved Katulani Secondary School. Anlegget består av grisehus der det skal produseres 120 slaktegris i året, et biogassanlegg der grisemøkka blir til gass som maten ved skolen kokes på. Siste tilskudd er vannanlegget som nå også er i full drift. Alt dette har bare vært mulig med mange små og store bidragsytere.

Det er nok rent vann til alle elevene, grisfarmen og åkeren. Skolen selger nå gris, vann og grønnsaker. I tillegg har de nok grønnsaker til eget forbruk til de 320 elevene. Det er ren luft på kjøkkenet og de store mengdene med ved er borte. Rektor Muia som har vært lokal prosjektleder starter nå neste miljøanlegg.

Nå skal prinsippet hjelp til selvhjelp testes skikkelig ut ved at vi kun legger noen premisser for det neste anlegget og bistår med finansiering.I grisehuset har alle purkene unger og vi har ca 50 gris i grisehuset, alt fra nyfødte til slakteferdige.

Vi ønsker å markedsføre grisekjøtt lokalt så vi slipper å frakte grisene helt til slakteriet i Nairobi. Vi går med tanker om å finne en person som kan starte slakteri i Kitui. 
 


Det er mange som kommer til skolen for å lære. Andre skoler og andre bistandsorganisasjoner. Vi i Hjelp til selvhjelp i Afrika er svært glade for at andre vil prøve seg på det samme som vi har gjennomført på Katulani Secondary School, og vi håper de vil lykkes med sitt arbeide. Det er en skole i nærheten som nå er klare for å sette igang med grisehus og biogassanlegg. Denne skolen har allerede vann. Vi arbeider nå med å finne finansiering til dette prosjektet. Vi vil i såfall benytte oss av Muias erfaring fra Katulani og bruke han som en lokal prosjektleder. Som utførende vil vi benytte Willy som vi har hjulpet til å bli godkjent biogassentreprenør.

Vi får henvendelse fra andre norske organisasjoner som ønsker å bygge lignende anlegg der de driver sin virksomhet.


Volontørene våre, Kristin Orset, Linn Brandsvoll og Ingrid Vee var i Kitui i 6 uker i sommer. De kartla hoteller, spisesteder og andre turistattraksjoner i området. De har laget en nettside for Kitui som turistattraksjon. Se www.visitkitui.com
Gjestehuset på Flamingo Lodge er ferdig og er tatt i bruk. Vi har hatt mange gjester allerede og det er et eksotisk overnattingssted uten sidestykke. Man våkner av hanegal og hører morgenens aktiviteter. Gårdsplassen blir feid, kvinnene begynner med frokosten, gårdsgutten klargjør eslene og går til elva etter vann. Etterhvert kommer de med varmt vann til dusjen og dagen er i gang. Du kan bo her når du er med på Meaningful Safari.


Meaningful safari er et reisekonsept vi har startet sammen med Flamingo safari. Det er tradisjonell safari der en også opplever bistandsarbeid og ulike kulturopplevelser på nært hold. Det er en fantastisk måte å bli kjent med den Afrikanske kultur og levemåte. På Meaningful Safari besøker vi blant annet et gatebarnprosjekt i Kawangware-slummen i Nairobi. Noen av disse gatebarna har startet et band; The Conquerors som var i Norge i sommer i regi av NLM (Norsk Luthersk Misjonssamband). 13. august holdt de en strålende konsert hjemme i hagen vår i Ski. 60 gjester og stor stemning. Av slike besøk blir det selvfølgelig nye prosjekter. Nå skal foreningen bidra til at The Conquerors får et løft, så de kan leve av musikken. De 5 Guttene har et stort potensiale å hente ut og trenger i første omgang hjelp til å skaffe instrumenter og starte markedsføring. Hjelp til Selvhjelp har et stort kontaktnett i Kenya og har allerede skaffet dem flere spilleoppdrag.


For å spisse produktet, Meaningful Safari, markedsfører dette reisekonseptet spesielt. Vi har etablert en egen hjemmeside www.meaningfulsafari.com hvor vi legger ut informasjon fortløpende. Flamingo Safari, Palicon Safari og The Conquerors er lokale guider/turoperatører og skal gi turene våre et enda bedre innhold. Meaningful Safari arrangeres som før av Hjelp til selvhjelp i Afrika.

Det er fortsatt mulig å bli med på Meaningful safari i påsken 2012. Da blir det offisiell åpning av hele miljøanlegget ved Katulani Secondary School. Eller du kan bli med på sommerturen fra 22. juni til 2. juli? Da kan du oppleve den store migrasjonen av gnuer over Mara-elven.


Biogassanlegget ved Kiabakari Bibelskole i Tanzania er igjen i drift. Skolen har fått nytt grisehus og Willy har vært og hatt service på anlegget. Grisepasserne har vært på Katulani Secondary School og fått opplæring.Flamingo Safari har hatt et godt år. Selskapet har nå to safaribiler og har i år hatt over 100 personer på Meaningful Safari. Selskapet går for første gang med overskudd!


Foreningen har fått god mediedekning i året som gikk. Grimstad Adressetidende og Østlandets Blad har hatt flere artikler om arbeidet vårt. I november fikk vi hovedoppslaget i A-magasinet. En liten forening som vår er svært takknemlige for den PR dette gir oss.


Alt arbeide i foreningen utføres uten betaling av noe slag. Alle reiser og opphold dekkes av egne midler. Alle prosjekter er finansiert gjennom innsamlede midler. Vi ønsker å holde våre bidragsytere informert om foreningens aktiviteter. Det gjør vi gjennom disse informasjonsbrevene som sendes ut på e-post og på våre internettsider. Vi er derfor avhengige av å få e-postadressene til de som bidrar og fra de som får andelsbrev i gave.


Vil du være med og støtte prosjektene? Kontonr 2801 19 29151

Eller kanskje du har lyst å være med på Safari? Du finner oversikt over turene våre på hjemmesiden. Les mer på vår hjemmeside www.selvhjelpiafrika.org

Kontakt oss post@selvhjelpiafrika.org
Vi håper du har hatt en hyggelig julefeiring og vi ønsker deg et godt år i 2012.Kirsten og Helge Underland, Ski

Johannes Markhus, Grimstad

 

 


Følg oss på Facebook

 

 

 

Vil du bidra med din grasrotandel?

 

 

 


FORENINGEN FOR HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA


Vi har mottatt NOK 586 pr sep 2011 og vi takker alle som har Hjelp til selvhjelp i Afrika som sin grasrotmottaker. 

 

MEANINGFUL SAFARI    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biogassanlegget er kommet i full drift igjen etter driftsproblemene med skumming, og leverer mer gass enn noen gang.

Vi sysler med planer om en generator som kan produsere strøm fra biogassen til drift av vannpumpen.