Informasjonsbrev fra Hjelp til Selvhjelp i Afrika 

November  2012


 

 

Hjelp til Selvhjelp i Afrika er i gang med videreutvikling i Kitui i Kenya!

Først bygde vi grisehus, startet oppdrett av gris og senere bygde vi biogassanlegg for gass til kjøkkenet ved skolen. Gassen produseres av grisemøkka. Vannanlegget gir nok rent vann til alle elevene, grisefarmen og åkeren. Skolen selger nå gris, vann og grønnsaker. Driften begynner nå å bli lønnsom.

Vi er i gang med et tilsvarende anlegg på en annen skole i distriktet, samtidig som vi arbeider med å øke omsetningen av svinekjøtt lokalt.


 

Ved Katulani Secondary School har de nå 90 griser med stort og smått. Doris har akkurat fått sitt sjette kull, og Merete venter sitt tredje kull i disse dager. Bonaparte flytter fra binge til binge, og nå i november er Cleopatra og Bonaparte i gang med sitt. Her går det etter naturmetoden - ingen inseminør.

 

Det er etablert to kjøttbedrifter i Kitui som selger svinekjøtt, og de kjøper gris fra Katulani. Fra en av restaurantene får vi høre at de ikke kutter kjøttet slik restauranten ønsker det så de drar helt til Nairobi for å handle kjøtt. Vi vil samarbeide med flere restauranter og få frem hvilke krav de har til kjøttskjæringen mv, og få kjøttbedriftene i Kitui til å levere denne kvaliteten. Vi håper dette skal være med på å øke etterspørsel og salget av svinekjøtt i distriktet.

Selve slaktingen foregår på skolen, og vi ser på muligheten for å bygge et «slaktehus» som er mer egnet enn dagens bruk av skolens kjøkken. I tillegg vurderer vi å bygge en foredlingsbedrift i samarbeide med Kituis gourmet-restauratør. Dette må da inneholde kjølerom, fryser, sager, pølsemaskin mv. På denne måten kan vi få utnytt grisen bedre, og vi kan selge kvalitetsvarer og ikke bare «svinekjøtt».

 

 

 

Kalimani Secondary School er en skole vi har innledet et samarbeide med for å bygge et tilsvarende anlegg som ved Katulani Secondary School. Vi har boret etter vann, etter at grunnundersøkelsene anga at det var enorme vannmengder der. Skuffelsen var stor da det etter å ha boret 220 m viste seg å være tørt. Det er gjennomført nye grunnundersøkelser som viser at strukturen vi boret ikke kan inneholde vann. De nye undersøkelsene viser vann ca 1000 m unna skolen, og dette gir oss virkelig hodebry. Vi må legge frem strøm flere kilometer, og vi må legge en kilometerlang pumpeledning opp til skolen. Kostnadene med dette alene overskrider hele prosjektet-budsjettet. Økonomien i prosjektet blir ikke bærekraftig med slike uventede kostnader. Vi jobber nå med å finne en løsning, og vi gir ikke opp så lett.

 

The Conquerors, bandet fra Kawangware-slummen, har spilt inn sitt andre album, og vi har med CD-er som du kan få kjøpt. Vi har jevnlig oppfølging av dem med hensyn til økonomi, organisering og promotering. Også innfor det musikalske har vi hatt volontører fra Norge som har hjulpet dem.


SAFARITREFF I SKII sommer var Daniel og Fred på norgesbesøk i 6 uker. De fikk treffe mange av safaristene som har vært på Katulani. Daniel fikk gjort noe promotering av safariene og Fred fikk besøkt flere ungdomsskoler i Norge for å få inspirasjon. Vi hadde Safarist-treff i Ski med ca 50 deltagere.

 

Bowlinga i Arendal hadde Hjelp til selvhjelp i Afrika som sin høstkampanje. De økte prisen med 5 kroner pr runde, og de sponset selv tilsvarende. I tillegg auksjonerte de bort en Meaningful Safari. Vi er svært takknemlige for dette initiativet som bidro med 43 500 kroner til vårt arbeide.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biogass er ettertraktet i Afrika, og Helge og Fred var invitert til en konferanse i Kampala (Uganda) for å snakke om temaet, og om prosjektet ved Katulani. Temaet for konferansen var Rural Woman and Climate Changes. Biogass er midt i blinken i en slik sammenheng, hindrer avskoging, slutt med ved-sanking, ren luft i kjøkkenet, næringsrik gjødsel til markene mv. Det avsluttet med gruppearbeid, og det tar nok ikke lang tid før biogassanleggene gror frem i Uganda også.

 

En av kvinnene kunne fortelle at hennes far hadde fått bygget et biogassanlegg hjemme på gården med kinesisk hjelp, og hadde bare godord å komme med om biogass. Konferansen var arrangert av Norsk Kvinne og Familieforbund. Jeg viste frem The biogass project Part II, og de gispet da de så den kenyanske husmoren tenne på biogassen i et skinnende hvitt kjøkken. Jeg hadde fortalt dem at når de får biogass kan de male kjøkkenet hvitt, og det vil forbli slik.

 

 

 

 

 

Vi har en stor utfordring med å skaffe kunder til safariselskapet Flamingo safari og trapper nå virkelig opp promoteringen og er mer aktiv på å besøke nye steder for å legge opp turer. Vi er nå inne på det kinesiske turistmarkedet, for å prøve å få kunder derfra. Vi har for lite aktivitet, og vi skal selge den eldste safari-bilen. Dette skal gi oss rom til å satse enda mer på nye markeder, salg og samarbeid med andre. Selskapet går med overskudd i år også, men vi trenger flere kunder. Vi har lyst å vise enda flere den fantastiske Kenyanske naturen og kulturen gjennom varemerket www.meaningfulsafari.com. Gjennom det kenyanske turistprogrammet Fifty Treasures of Kenya vil Meaningful Safari bli promotert.

 

 

 

Vi har delt ut mange fotballdrakter i dag. Drakter fra SOLID fra Stord og Lyn fra Oslo. Det var rene julekvelden på de tre skolene vi var innom.

I 2011 var volontørene våre, Kristin Orset, Linn Brandsvoll og Ingrid Vee i Kitui i der de kartla hoteller, spisesteder og andre turistattraksjoner i området. De laget en nettside for Kitui som turistattraksjon. Se www.visitkitui.com Vi har foretatt noen oppdateringer på siden i høst, men vi har ikke klart å overføre driften av nettsiden til de lokale samarbeidspartnerne enda.

 

 


 

 

Gjestehuset på Flamingo Lodge benyttes som et av overnattingsstedene på Meaningful safari. Det er enkle forhold, nesten som på hytta uten innlagt vann og strøm. Om morgenen våkner du av eslene som skryter og hanene som galer. I morges var det en helt utrolig fuglesang. Når det lysner begynner Benina og Gladis å varme vann til morgenkaffen og dusjvann. I halvsjutiden kommer de med kaffen, og litt senere med dusjvannet. Gårdsgutten feier gårdsplassen og etterpå er det ned i vannhullet i elva etter

vann. I åttetiden står frokosten på bordet. Morgentimene på lodgen er utrolig fine, lyset, lydene, stemningen – det er dette som er Afrika.

Det er flott gjestehus, men det er enkle omgivelser ute på landsbygda. Du kan bo her når du er med på Meaningful Safari. Etter en hektisk dag, er det befriende å kunne sitte ved bålet under den beksvarte afrikanske himmelen - full av stjerner.


 

Det er regntid i Kenya nå, og i Nairobi kommer det noen enorme regnskurer. Øst for Machachos og i Kitui har det knapt kommet noe regn enda, og her er knusktørt. Alle har forberedt seg på det velsignede regnet som skal komme og gi liv til naturen. (Regnet kom til slutt, og vi får håpe det varer hele vekstsesongen)


På fjorårets romjulssafari ble det samlet inn penger slik at det kunne bygges et nytt klasserom ved Katulani Secondary School. Det blir offisiell innvielse av klasserommet på årets romjulssafari. Flere av årets deltakere var også med i fjor. Vi hadde ground-breaking i påsken i år, og byggearbeidet var ferdigstilt i august. Det er stor mangel på elevplasser i Secondary School og dette klasserommet er kjærkomment, og gir ca 50 nye elevplasser.


Gjennom året som har gått har vi hatt mange fine medieoppslag i Grimstad Adressetidende og Østlandets Blad. Vi får mange positive tilbakemeldinger etter disse oppslagene da de er en fin kanal å fortelle om det arbeidet vi driver i Kenya. 

Slik kan du være med å bidra til utvikling: Kjøpe CD fra The Conquerors for kr 150. Kjøpe andeler i miljøprosjektet til Kalimani for kr 200,- eller bli fast støttemedlem. Andelsbrev er en meningsfylt jule- eller bursdagsgave. Kontakt oss på post@selvhjelpiafrika.org

 

Vårt kontonr er 2801 19 29151. Vi driver med svært lave administrasjonsutgifter slik at din støtte kan gå til de som trenger det.

Har du lyst å være med på Safari finner du oversikt over turene på hjemmesiden www.selvhjelpiafrika.orgFølg oss på FacebookVil du bidra med din grasrotandel?


 

 

 

Foreningen Hjelp til selvhjelp i Afrika er registrert som grasrotmottaker og vi trenger din støtte.

 

Vil du bidra med din grasrotandel – er det en fantastisk flott måte å hjelpe oss på.

 

                     FORENINGEN FOR HJELP TIL SELVHJELP I AFRIKA

 

Vi vil takker alle som har Hjelp til selvhjelp i Afrika som sin grasrotmottaker.


  


Kirsten og Helge Underland, Ski                                Johannes Markhus, Grimstad

 

 

MEANINGFUL SAFARI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HER KAN DU LASTE NED INFORMASJONSBREVET 

i PDF-format